Een vertrouwenscontact persoon bij de tennisvereniging

Beste leden,

Misschien hebben jullie ook wel eens een blik geworpen op dat witte bordje van de KNLTB op de buitenmuur van de kantine. Je ziet het (of niet) als je naar de entree loopt.
Op dat bordje staat iets over Fair Play gedragscodes. Verder niet veel tekst of uitleg wat het precies inhoudt. Maar eigenlijk is het iets waar iedereen toch eens even stil bij moet staan.

Omdat ik voor de jeugdcommissie actief ben, kwam de volgende vraag vanuit de gemeente: of de sportverenigingen een Contact Vertrouwens Persoon wilde gaan aanstellen.  Een meldpunt waar men ongewenst gedrag kan melden of advies kan krijgen. Ik heb mijzelf aangemeld voor deze korte cursus, met het idee: ach, ik leer er vast iets van. Het was nog niet de bedoeling hier actief mee aan de slag te gaan.
Maar als je dan met meerdere Groesbeekse verenigingen om tafel zit, kom je erachter dat het wel degelijk van belang is dat er een meldpunt is. Natuurlijk gaan we er vanuit dat er op onze club ‘niets aan de hand is’, maar het zal je toch maar gebeuren als er wel iets gaande is. Vandaar heb ik besloten om voor de tennisvereniging Vertrouwens Contact Persoon te zijn.

Op de website vind je meer uitleg over de functie van een VCP.
Je kunt mij bereiken via  de mail vcp@tvgroesbeek.nl of je kunt mij persoonlijk benaderen.

Verder raad ik iedereen aan om de Fair Play gedragscode van de KNLTB te lezen. Het is zo vanzelfsprekend, maar het kan geen kwaad om er eens een blik op te werpen.

groetjes Marije Kroonenburg


Waarom een Vertrouwens Contact Persoon (VCP) bij Tennisvereniging Groesbeek?

Ongewenst gedrag komt helaas overal voor: op school, in de straat, thuis en op het werk, en ook bij het tennissen. Er zijn veel soorten van ongewenst gedrag, zoals: agressie, bedreiging, belediging, mishandeling, pesten, ongewenste intimiteiten en discriminatie: het kwaadspreken over iemand zijn afkomst, huidskleur, geloof of seksuele voorkeur.

Als je met ongewenst gedrag te maken hebt, op of rond onze club, is het handig te weten waar je terecht kunt voor advies en hulp. Of gewoon voor een luisterend oor.

Het bestuur van Tennisvereniging Groesbeek vindt dit belangrijk en daarom is er een Vertrouwens Contact Persoon (opgeleid door NOC*NSF) aangesteld: Marije Kroonenburg. Marije is al jaren actief in de jeugdcommissie, onderhoud de website en verzorgt de nieuwsbrief.

Klik hier voor meer informatie over de VCP.


Fair Play gedragscode van de KNLTB

De KNLTB staat voor het vergroten van de betekenis van tennis in Nederland door verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit, ontwikkeling, promotie en organisatie van tennis als sport voor iedereen van jong tot oud en ongeacht het spelniveau.

Ongewenst of niet integer gedrag past niet binnen de tennissport. Hierbij moet onder meer gedacht worden aan discriminatie, gebruik van stimulerende middelen, wedstrijdvervalsing, fysiek geweld, fraude, pesten, onsportiviteit en seksuele intimidatie.

Om een gemeenschappelijk kader voor integriteit te bieden introduceert de KNLTB de ‘Fair Play in Tennis’ gedragscode. Deze gedragscode is van toepassing op alle KNLTB leden, maar in principe ook op niet-KNLTB leden die op enigerlei wijze betrokken zijn bij de tennissport.

Klik hier voor de Fair Play gedragscode.